Exposities

Sjef van der Voort was geen  man voor de spotlights. Zo groot als zijn artistieke drang was om te creëren, zo bang was hij om zijn werk aan de kritische ogen van de buitenwereld bloot te stellen. Zoals zoveel kunstzinnig ingestelde mensen, werd hij lam geslagen, als hij de logistieke en praktische manoeuvres moest uitvoeren die kwamen kijken bij het exposeren van zijn werk.

Toch is hij op enig moment, na lang aandringen van diverse partijen, overstag gegaan. In de toenmalige Vierspan in Deurne, in de plaats waar hij getogen was en waar hij vrijwel wekelijks kwam om met vrienden van vroeger herinneringen op te halen, dáár wilde hij het dan eindelijk eens proberen. En wat een succes werd deze eerste tentoonstelling!

Niettemin is het aantal exposities tijdens zijn leven vrij beperkt gebleven:

 

Werk van Sjef van der Voort is aanwezig in Gemeentemuseum Helmond:

  • Gezicht op fabrieken langs de Zuid-Willemsvaart te Helmond, olieverf, 1955-1958

  • Tinuske d’n breier (Tinus van Moorsel uit Deurne), olieverf, 1940.

De familie heeft het Musée de Saint-Gaudens in Saint-Gaudens (Haut-Garonne, France) het werk dat Sjef van der Voort in de eerste maanden van de oorlog daar heeft gemaakt geschonken. De schenking omvat olieverschilderijen, aquarellen en tekeningen en zal deel gaan uitmaken van de vaste collectie van het museum.

De chambre d'hôtes van Crox Culture in Nesle, Picardië, Frankrijk, zou gezien kunnen worden als Musée Sjef van der Voort: daar is het gros van zijn artistieke nalatenschap geëxposeerd, samen met dat van enkele kunstbroeders en -zusters.

09-37 Biddende Marokkaan op ziekenzaal S