Tentoonstelling Sjef van der Voort in de Vierspan

 

Traverse, 5 november 1986.

DEURNE - Bijna zestig jaar zit hij al in het vak en toch heeft Sjef van der Voort uit de Itterestraat in Helmond niet vaak geëxposeerd als kunstenaar. Slechts enkele ke­ren wilde hij met zijn werk in het middelpunt van de belangstelling staan. In de laatste tien jaar heeft hij eindelijk positief gereageerd op herhaalde verzoeken om te expo­seren. Al verschillende keren is het werk van Sjef van der Voort te zien geweest in zijn geliefde Deurne waar hij vele jaren heeft gewoond. Van 14 tot en met 23 no­vember exposeert deze Helmondse kunstenaar in het gemeenschaps­huis ‘De Vierspan’.

Hij toont er een dertigtal recente werken bestaande uit etsen, teke­ningen, aquarellen en olieverf­schilderijen waaronder figuren en landschappen. Als jong broekie volgde Sjef van der Voort een pro­fessionele kunstopleiding aan de academie in Brussel. In die tijd leerde hij ook hout imiteren met de kwast en ook het zogenaamde 'marmeren' kreeg hij onder de knie. Sjef trok hierna naar Parijs om praktijkervaring op te doen. Hij werkte daar in een atelier maar daarnaast speelde hij gids - hij beheerst de Franse taal uitste­kend -, sjouwde op de groentenmarkt en waste borden in hotels om een extra zakcentje te verdie­nen.

Als een soort flierefluiter trok hij hierna enkele jaren door het Franse land. Bij thuiskomst in Deurne kon hij weer aan de slag in het schildersbedrijf van zijn vader en op een reclamebureau in Eindhoven. Op een gegeven mo­ment vond Sjef het weer welletjes. Hij pakte de fiets en zocht het zonnige zuiden op. Hij schilderde aquarellen, werkte in de haven en plukte druiven om aan de kost te komen, 's Winters toen het koud werd keerde hij weer terug op het oude honk. Bij het reclamebureau in Eindhoven werd hij met open armen ontvangen ondanks het feit dat de opmerking werd gemaakt: „Het is hier geen duiventil". In 1946 is Sjef met een collega voor zichzelf begonnen. Hij maakte muurschilderingen en grote pane­len en vervaardigde ook gebrand­schilderde ramen. Veel tijd om op het doek te schilderen bleef er niet over. In 1968 werd Sjef getroffen door een hartaanval. Lange tijd was hij uit de roulatie, Sjef kon zijn draai maar niet vinden. Bij een van zijn vrienden in Eindho­ven ging hij aquarelleren en mo­deltekenen. Hij had zijn 'stekkie' weer gevonden. Nu kan men deze sympathieke kunstenaar, zijn werk mag beslist gezien worden, dagelijks uren aantreffen in zijn knusse atelier op het adres Ittere­straat 52 in Helmond.

De tentoonstelling van Sjef van der Voort wordt op vrijdag 14 no­vember 's avonds om 20.00 uur of­ficieel geopend door drs. P. van Hoek uit Deurne. De tentoonstel­ling kan men hierna zien op zater­dag en zondag van 10.00-17.00 uur, maandag 17 november tot en met vrijdag 21 november en zondag 23 november van 10.00-17.00 uur en van 19.00-22.00 uur en zaterdag 22 november van 10.00-17.00 uur.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now