Sjef van der Voort terug in 'de Vierspan

Vertrouwd beeld van de Peel treffend weergegeven

De Peelkoerier, donderdag 22 november 1980.

DEURNE - In het Deurnese ge­meenschapshuis "de Vierspan" wordt morgenavond (vrijdag) opnieuw een expositie geopend van werken van de oud-Deurnenaar Sjef v.d. Voort, die schilderijen, aquarellen, tekenin­gen en gebrandschilderd glas-in-lood exposeert. Enkele jaren geleden heeft Sjef v.d. Voort ook al eens en met veel sukses in het Deurnese ge­meenschapshuis een expositie ge­houden.

Sjef v.d. Voort die 11 maart 1914 in Oirschot werd geboren, kwam samen met zijn ouders in 1919 in Deurne wonen. Sjef behaalde het HBS-diploma en werd ingeschreven voor het gymnasi­um bij de paters Augustijnen in Eindhoven. Deze studie lag hem echter niet zo en al snel zette hij er een punt achter. Hij wilde liever schilderen. Thuis hadden ze een schilders-bedrijf en daar kon Sjef natuurlijk meteen aan de slag. Zijn ouders hoopten heel stiekem dat hij de pijp snel aan Maarten zou geven. Maar al spoedig zagen de ouders van Sjef in dat het hem menens was en hij werd dan ook naar de Brusselse akademie gestuurd. Het 'geleer-de' mocht Sjef in Parijs in de praktijk brengen op een groot kunstatelier. Hij greep deze kans met beide handen aan en op deze manier werkte hij ongeveer drie en half jaar in Parijs.

Door de oorlogscrisis werd Sjef ei­genlijk gedwongen om weer naar Nederland terug te keren. Eerst werkte hij thuis mee in het schildersbedrijf en later verrichtte hij werkzaamheden op enkele ateliers in Eindhoven.

 

Op de fiets

Met zijn schildersattributen trok Sjef per fiets door landen als België en Frankrijk en maandenlang hield hij dat vol. Tijdens de winterperiode keerde hij dan weer op het 'oude nest' terug. De gemaakte schetsen en studies werkt Sjef v.d. Voort vele jaren later nog uit in zijn schilderijen en aqua­rellen. Na zijn huwelijk was het ge­daan met zwerven. Hij startte een kunst- en reclameatelier. In de loop van de jaren heeft Sjef v.d. Voort vele opdrachten gekregen en ook zijn gebrandschilderde ramen mochten er zijn. Na een hartinfarct moest Sjef het duidelijk wat kalmer aan gaan doen. Hij kreeg meer tijd voor de zogenaamde 'vrije schil­derskunst'. Het vertrouwde beeld van de Peel heeft deze schilder overigens altijd na aan het hart gelegen. Vanaf morgenavond zal men de re­sultaten daarvan kunnen bewonde­ren in "De Vierspan".

Openingstijden morgen (vrijdag) va­naf 19.30 uur, zaterdag 10.00-20.00 uur, zondag 10.00-18.00 uur, maan­dag, dinsdag en woensdag van 10.00-22.00 uur.

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now